Setări de confidențialitate

Folosim cookie pentru a va oferi cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate.

logo_small
Cos0

Ce trebuie sa stim despre clitoris

Clitorisul este o minune. In ciuda majoritatii povestilor pe care le-ati auzit, acesta nu este un cub Rubik, si nu este deloc greu de gasit. Motivele pentru care aceste mituri sunt perpetuate se datoreaza lacunelor sistemului de educatie sexuala.

Ati auzit vreodata cuvantul clitoris la scoala? Noi nu, asa ca ne-am hotarat sa ne autoeducam - bunastarea noastra sexuala depinde de asta. Meritati sa stiti totul despre corpul vostru, cum functioneaza si ce puteti face. (Si dupa cum bine stiti, cunoasterea anatomiei de baza este un beneficiu).

 

Mai jos in articol aveti tot ce este de stiut despre clitoris.

 

Clitorisul este enorm.

Acesta nu este un diamant dintr-o comoara ascunsa a placerii feminine si in nici un fel mic. El reprezinta mult mai mult decat un cucui mic la capatul vulvei (gland clitoris). Gland clitoris-ul are de la ~0.5 pana la 2 cm. (Dimensiunile variaza in functie de anatomie, la fel ca la barbati)

Deasemenea, clitorisul mai are o parte interna, care nu poate fi vazuta cu ochiul liber. Poate atinge pana la 13 cm la unele femei. Clitorisul contine extensii bulboase interne si doua aripioare pe laturi (corpus cavernosum). Intr-o sonograma poate arata ca un iades, extinzandu-se pana la labii si zona abdominala. Daca ati avea clitorisul in afara corpului, acesta nu arata foarte diferit fata de un penis. In principiu, barbatii si femeile nu sunt asa diferiti precum credeti. 

 

Iar acestea sunt lucruri care au fost complet straine pana in anii 90.

Majoritatea femeilor inca nu stiu atat de multe despre propriul corp, cu atat mai putin ca un clitoris se prelungeste si in interior. Nici comunitatea medicala nu a stiut acest lucru pana cand o femeie urolog pe nume Helen O'Connell, M.D., a descoperit acest lucru in timp ce facea disectie pe cadavre. Ea a publicat lucrarea "Anatomia Clitorisului" in 1998.  Primele imagini 3d cu un clitoris au aparut abia in 2008! 

 

Clitorisul face parte din vulva, nu din vagin. 

Pentru a fi complet sinceri, "vagin" este probabil cel mai gresit folosit termen. Clitorisul este o parte a vulvei, regiunea externa a organului genital feminin. Vaginul este canalul intern pana la colul uterin. Restul vulvei include mons pubis-ul, labia interna si externa, si tot ce este in partea exterioara. 

 

Clitorisul are aproape 8000 de terminatii nervoase. 

Este practic inghesuit cu terminatii nervoase, asa ca putem in sfarsit sa sfarsim zvonul ca orgasmele feminine ar fi "un mit". Clitorisul are nervurile mai multe si mai concentrate decat orice alta parte din tot restul corpului, inclusiv penisul. De fapt, are aproape de 2 ori mai multe nervuri decat penisul. 

 

Sansele sunt foarte mari ca orgasmele sa fie clitoridiene. 

Sunt multe discutii despre cum femeile "se bucura mai putin de sex" decat barbatii. De fapt, acesta nu este un mister. Acesta este datorat faptului ca femeile nu au destula stimulare clitoridiana in timpul sexului vaginal. Studiile arata ca doar 25% dintre femei ajung la orgasm doar prin sex. Acest studiu, insa, nu ia in calcul nici femeile care isi stimuleaza clitorisul extern in timpul actului, fie cu degetele, o jucarie, sau altceva.